Опакованата Триумфална арка в Париж, по идея на покойния артист Христо Явашев-Кристо, през последните дни е основна новина както в световните, така и в българските медии. 

Работници опаковаха в продължение на няколко дни 50-метровата арка от XIX век в сребристи сини платна от рециклируема синтетична материя по проект, родил се преди десетилетия във въображението на родения в България Кристо.

Арт инсталацията обаче беше приета със смесени чувства от туристите във френската столица. Проектът развълнува у част от българските онлайн потребители, които предложиха собствени идеи за „опаковане“ на френския национален символ. 

Ето и част от тях: 

В навечерието на изборите 

Тази година определено ще премине под знака на изборите, след един редовен и един извънреден вот за парламент, на 14 ноември предстои гласоподавателите да пуснат бюлетина отново за депутати, но и за президент. 

Така животът в предизборна обстановка стана част от ежедневието, а какво е политическа кампания без плакати, подаващи се от всеки ъгъл и призоваващи да се гласува за определен кандидат или партия. 

Затова според Васил Димитров няма по-добро решение от това Триумфалната арка да се „опакова“ с предизборни плакати, които са неизменна част от българската градска среда. 

Опаковане „по български“

Когато говорим за български символ от градската среда, в съзнанието на човек веднага изскача панелният блок. А какво по-добро от това да се съчетае френският символ – Триумфалната арка, с българския. 

Затова според Валдес Радев, известен със своите колажи, опакованата арт инсталация трябва да се премести в София. 

Снимка: Facebook: TerminalniKolaji

Други като чуят „опаковане“, пък се сещат за платнищата, с които са били покривани автомобилите у нас от времето на соц-а. Трети предлагат в произведение на изкуството, по патент на Кристо, да се превърне Съдебната палата в столицата. 

Снимка: Facebook: TerminalniKolaji

Феновете на „Междузвездни войни“ също се разписаха:

Снимка: Facebook: TerminalniKolaji