Хиляди деца са под карантина и броят им се увеличава с всеки изминал ден. Поради това в осем области у нас ще бъдат въведени по-строги мерки срещу COVID-19. 

В Благоевград мерките за децата са още по-строги. Въвежда се вечерен час и дистанционно обучение. Мярката е заради най-високата заболеваемост в страната - Благоевград е с 2370 заразени на 100 000 души.

Очакванията са по-строгите мерки да намалят напрежението в болниците и в училищата. Карантинираните паралелки в областта станаха над 200, а голяма част от преподавателите са в болничен. На изчерпване са и COVID леглата.

Този четвъртък е първият учебен ден за 1А клас на Трето основно училище в Благоевград.

„Имахме детенце, което показа положителен тест и бяхме карантинирани за определен период от време“, коментира класният ръководител Севдалина Цветанова.

Само след два дни класът отново ще учи от вкъщи.

„Не е лесно по принцип, защото първи клас са малки, трудно се справят, но въпреки всичко е решение“, казва учителката.

От понеделник за първокласничката Даниела ще се грижи баба й.

„Аз защото мога да й обръщам внимание, но има родители, които са на работа и предполагам ще им бъде много трудно“, коментира Цветанка Дългъчева, баба на Даниела.

В училището карантинираните паралелки са девет, а седем преподаватели отсъстват, затова ръководството е за онлайн уроците.

Снимка: btvnovinite.bg

„Трябва да знаете, че ни беше много трудно да приемем отново да поемем тази тежест на ограниченията и мерките, учениците и училищата като цяло да са в основата на тези ограничения“, коментира Методи Попов от РУО – Благоевград.

„По-добрият вариант е това, което ще предложи министъра на образованието на отрасловия съвет в петък, тази продължителна ваканция от 8-9 календарни дни, надяваме се, след което пикът на вирусната вълна да се успокои“, казва Васил Чолаков, зам.-директор на Трето ОУ "Димитър Талев" – Благоевград.

Снимка: btvnovinite.bg

Ръст на заразени има и в детските градини и ясли в областта. От понеделник, здравните власти ще следят и спазват ли учениците вечерния час. За областта той е 20:00 ч.

В Бургаско за една седмица учениците минават на ротация от понеделник, а университетите затварят.

Снимка: btvnovinite.bg

Една четвърт от болните в областта са деца. Забранява се посещение на молове, кина и ресторанти на непълнолетни без придружител.

От 24 до 31 януари учениците от 1. до 12. клас в градовете Сливен и Нова Загора ще преминат от присъствено в онлайн обучение.

Само през първите три дни на седмицата с COVID-19 са диагностицирани 153 ученици на различна възраст, повечето от Сливен и Нова Загора. За сравнение, през цялата седмица от 10 до 16 януари, включително, заболелите ученици в областта са 92, като повечето от тях отново са от цитираните две общини. За три дни с коронавирус са регистрирани 46 педагози, докато през предходната седмица са били 16. Карантинирани са десетки класове и други контактни лица на болните ученици и учители.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!