Бургас затяга мерките срещу COVID-19. Заради усложнената епидемична обстановка в Бургаска област Съветът по здравеопазване взе решение за допълнителни противоепидемични мерки.

Увеличава се броят на COVID леглата в областта на 466, с включени 36 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи.

Преустановява се провеждането на масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи, фермерски пазари и базари (извън регистрираните като обекти с обществено предназначение) и други, при които не е възможно прилагане на т.нар. "зелен сертификат" за присъствие.

Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари и др. Ограничава се публиката на културни, сценични и други мероприятия – до 50%  и представяне на задължителен зелен сертификат.

Спортни мероприятия ще се провеждат без публика, като присъстващите на мероприятието ще са със задължителен зелен сертификат.

За периода от 24 януари – 28 януари се предвижда преминаване в електронно обучение за учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 класове във всички общини, с изключение на община Руен. За учениците от 1. до 4. клас, както и за учениците от 7, 10 и 12 класове остава присъствения учебен процес във всички общини, при спазване на противоепидемичните мерки.

Директорите на учебните заведения съгласно конкретната обстановка в даденото училище да могат да вземат решения за преустановяване на присъствените занятия.

Преустановява се смесването на деца от различни паралелки в целодневна форма на обучение.

Деца ще могат да посещават обекти с обществено предназначение (МОЛ, кина, ресторанти и др.) само в присъствието на родител или настойник.

Преустановява се присъственото обучение във висшите учебни заведения, с изключение на практически упражнения за студенти по медицина, стоматология и други при необходимост и изпити при недопускане повече от 10 души в стая/зала и спазване на изискванията за зелен сертификат.

Мерките ще влязат в сила от 24 януари 2022 г.

Новозаразените в област Бургас достигнаха 1361 на 100 000. Най-голям процент – 17%, новозаразени при децата се наблюдава във възрастова група 10-19 години.

Наблюдава се завишаване на отсъстващите ученици поради заболеваемост, карантина или отсъстващи ученици по решение на родителите, съобщи директорът на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева.

Също е положението и при учителите, педагогическия и непедагогическия персонал.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!