ДПС избира председател на десетата си юбилейна конференция онлайн. Мустафа Карадайъ, чийто мандат изтече преди повече от година, е единствената номинация. 

В доклада си пред партията Карадайъ обяви, че ДПС е гарант за етническия мир, а партията е преминала през редица изпитания през последните четири години и е запазила единството си. 

„Избирайки ръководните органи на партията, трябва да скрепим тези решения с личната отговорност на всеки един от делегатите – представители на нашите членове. То е необходимо, за да укрепим и развием организационните си структури, за да изградим имунитет срещу всеки политически вирус”, каза Карадайъ.

Партията е организирала структурите си в изграждането на повече от 100 онлайн-точки, от които всеки от 843-те делегати ще участва в работата на форума. Той преминава под мотото "Свобода, единство, заедност". 

„Основен модел за правене на политика на ГЕРБ е разделението и противопоставянето, придружени с езика на омразата, арогантността и агресията. А резултатът е ерозия на държавността, рушене на демокрацията, погазване на правата и свободите, неспазване на Конституцията и законите на страната”, коментира борещият се за втори мандат.

Снимка: ДПС

„Респектирам съм от цялата организация. Не, че не съм очаквал подобно нещо, но в тези условия да направите онлайн конференция за мен действително заслужава една голяма оценка. Поздравления, г-н председател и на всички делегати на 10-ата национална конференция", каза почетният председател на партията Ахмед Доган и продължи: „Благодаря ви, изобщо, че ви има. Убеден съм, че ви предстои много интересно бъдеще, особено в контекста на вашата отговорност, на този хъс, който имате да правите и изграждате нов свят".

Тази година ДПС отбеляза  30 години от своето учредяване. На първата конференция през 1990 г. за председател е избран Ахмед Доган, който и до днес е Почетен председател. Сред официалните гости, поканени онлайн, са турският президент Реджеп Тайип Ердоган, Ханс ван Баален - президент на АЛДЕ, както и предшественикът му Греъм Уотсън.