И тази година фестивалът „Сурва“ в Перник няма да се проведе. Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев е изпратил писмо да общинската администрация, с което той съобщава, че провеждането на „Сурва 2022“е невъзможно. 

Допълва се, че в миньорския град се отчита ръст на новозаразените с COVID-19. седмичния ръст на заболеваемостта е 125,71% като нараства и броя на хоспитализираните.

Фестивалът се отлага за трета поредна година. През 2020 г. той не се проведе заради водната криза в града, а през 2021 г. заради коронавируса. Тази година дефилетата на сурвакари, кукери и бабугери трябваше да се проведат в три поредни уикенда през януари.

„Община Перник направи необходимата подготовка, имахме много разговори, подготвен график за дефилетата и съпътстваща програма, но за жалост здравните власти са категорични. Фестивалът не може да се проведе, така както беше замислен. През декември, когато започнахме организацията, ситуацията с развитието на коронавирусът беше различна. След празниците обаче Перник твърдо е в тъмночервената зона, и още преди дни здравните власти ни съобщиха, че фестивалът е под въпрос“, каза зам.-кметът Стефан Кръстев.

Участие във фестивала са заявили над 70 групи от страната и чужбина.

Кръстев коментира, че традиционният празник в селата на територията на общината ще се проведе при спазване на мерките – на 13 и 14 януари сурвакарските групи ще запалят огньовете и чановете ще огласят Пернишко.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!