Омбудсманът Диана Ковачева поиска по-високи помощи за деца с 90 и над 90% вид и степен на увреждане, отглеждани от роднини.

„Става въпрос за коригиране на една дискриминационна практика по отношение на деца с 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане, които, когато се отглеждат в биологичните си семейства, получават месечни помощи в размер на 930 лв., а когато се отглеждат в приемни семейства или при семейства на близки и роднини - баби, дядовци, лели, чичовци и др., получават едва 490 лв.“, аргументира искането си Ковачева.

Тя е изпратила препоръка до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и до председателя на Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика д-р Хасан Адемов.

В нея настоява в започналата процедура по приемане на бюджета за следващата година да бъде намерено решение за размера на месечните помощи, отпускани за отглеждане на дете с трайно увреждане до 18-годишна възраст и до завършване на средното му образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.

По справка от Агенцията за социално подпомагане се касае за 100 деца с над 90% вид и степен на увреждане и за 155 деца с определени между 70 и 90% вид и степен на увреждане, за които ще са необходими допълнително близо 600 000 лв. за година.

„Гражданите са недоволни, че независимо от тежкото положение на настаняваните деца с увреждания, които са с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност и доказаните им потребности, семействата на роднините или близките се оказват поставени в по-неблагоприятно положение от биологичните семейства“, обяснява още омбудсманът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!