Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев с настояване да бъдат отменени изпитите за Национално външно оценяване (НВО) след завършване на 4. и 10. клас през настоящата учебна година. 

Повод за препоръката на Ковачева са жалби и подписки на родители до обществения защитник, в които изразяват категоричното си несъгласие с провеждането на въпросните матури през 2021 г. 

„Гражданите посочват, че учениците повече от 5 месеца се обучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как той да бъде наваксан. Те смятат, че към момента няма обоснован отговор защо тези изпити са задължителни за учениците, които искат да продължат образованието си в XI и XII клас, нито е утвърден материалът, който ще бъде включен на въпросните матури“, посочва омбудсманът. 

Ковачева изтъква, че във връзка с извънредната ситуация в страната и към момента учениците от 5. и 12. клас продължават да се обучават в електронна среда от разстояние, а заради това резултатите на децата най-вероятно няма да са адекватни. 

Тя припомня и сериозния проблем за дигиталното неравенство, породено от липса на електронни устройства и на интернет за не малка част от учениците, което прави невъзможен алтернативния метод за образование.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!