Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до служебния министър на енергетиката Андрей Живков, в която настоява да бъде разработен механизъм за  временно компенсиране на всички битови клиенти на природен газ заради екстремно високите цени на синьото гориво за есенно-зимния сезон 2020-2021 г. и очакваните високи сметки за отопление за огромна част от домакинствата, съобщават от офиса на обществения защитник.

Повод за препоръката на Ковачева са жалби на граждани от цялата страна, които протестират срещу безпрецедентното увеличение на цените на природния газ за битовите клиенти от началото на 2021 г. досега, което е почти двойно.

„Смятам, че принципът за компенсиране на цената на всеки консумиран мегават час, приложен от правителството за стопанските клиенти на електрическата енергия, е справедлив и подходящ също по отношение необходимите компенсации на битовите клиенти на природен газ“, подчертава омбудсманът в своята препоръка.

„Битовите клиенти на природен газ с основание също искат да получат подобна подкрепа, тъй като плащат по цени, формирани под прякото въздействие на свободния пазар на горивата в Европейския съюз“, пише общественият защитник.

Ковачева настоява за компенсирането на всички засегнати, а не само социално уязвими лица, които ще получат еднократна целева финансова помощ за отопление от одобрените от служебното правителство допълнителни 15 милиона лева в бюджета на социалното министерство.

Омбудсманът обръща внимание на факта, че докато регулираните цени на електрическата и на топлинната енергия за бита са непроменени от 1 юли 2021 г. и  ще останат стабилни поне до края на годината, цените на природния газ за битовите клиенти се повишават всеки месец, особено чувствително през последните три месеца.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!