Огромни пропуски във всички социални услуги, това отчита годишният доклад на омбудсмана Диана Ковачева. Проверени са десетки затвори, психиатрични клиники и арести, които са акцент на тазгодишния доклад.

Диана Ковачева алармира за „изключително лоши битови условия, които създават опасност за живота и здравето на хората и персонала  им“. По сметки от годишния доклад, в психиатричните клиники се падат по 0, 62 лв. за едно ядене на пациент. Липсва и персонал. 

Най-уязвимите групи са децата и хората с увреждания, настанени в институции, обяви Ковачева. Тя посочи още, че домовете за хората с деменции са пренаселени, над 300 души чакат да бъдат настанени в такива домове, липсват дневни центрове и човешко отношение към тези хора.

В проверените институции за деца е било установено, че някои от тях престояват там 11 години, като в същото време родителите им не са лишени от родителски права.

Проверките в затворите и местата за задържане са показали, че някои от сградите са ремонтирани, намалял е броят на настанените в тях, но проблемът с пренаселеността на затвора в София, както и в арестите на ул."Майор Векилски" и бул."Г. М. Димитров", остава, каза още Ковачева.

От социалното министерство към момента не коментират данните, изнесени от омбудсмана.