Остава таванът от 5000 лева обезщетение за далечни роднини на загинали при катастрофи. Това решиха окончателно депутатите с приетите на второ четене промени в Кодекса за застраховането. Лимит при смърт на пътя няма да има за преките роднини – родители, деца и съпрузи на загиналите.

До идеята за въвеждане на ограничението се стигна, след като съдът разшири кръга на близките, които имат право да искат обезщетение от застрахователя.

Застрахователите предупредиха, че това ще оскъпи драстично задължителната застраховка "Гражданска отговорност."

Първоначалната идея беше да се въведе ограничение до 20 000 лв. за съпруг, деца и родители, а 15 000 за братя и сестри. Идеята предизвика обществено напрежение и критики, че държавата се опитва да сложи цена на човешкия живот и предложението беше оттеглено. 

В момента няма лимит на обезщетенията.

Лимитът от 5000 лева ще важи до приемане на методика, която ще определя размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди.

Кой ще получава общетения и кой не и ще успокои ли това цената на „Гражданската отговорност”?

Силвия Георгиева е майка на дъщеря, блъсната на улица в Монтана от пиян шофьор. След удара момичето е с множество тежки счупвания. До момента се възстановява единствено със средства от дарения.

„Не ми е ясно как щяхме да се справим с всичко, защото всичките консумативи се заплащат и ако тази застраховка не е навреме, просто няма как да стане. Има решение за обезщетение, но се обжалва от застрахователната компания и не е получено", каза Силвия Георгиева.

А на жълтите павета в София депутатите останаха разединени до края за философията на промените за обезщетенията.

„Ако един застраховател фалира, кой поема рисковете, държавата ги поема”, коментира Йордан Цонев.

„Ако отхвърлите тавана от 5000 лева, гарантирам ви, че до края на годината „Гражданската” ще се увеличи минимум двойно”, каза Менда Стоянова.

Депутатите от „Атака” бяха най-крайни.

„Искаме да бъдем спокойни, че недай Боже има кой да плати вместо нас, заяви Явор Нотев.

Според застрахователите това е стъпка в правилната посока, но не решава изцяло проблема докато не се изработи методика, която да дава точна оценка за това колко трябва да се плати за всички щети, не само при смърт.

Силвия одобрява днешното решение, но не смята обезщетението за далечни роднини за адекватно – дори при смърт и дори до 5000 лева.

Майката все още чака да й бъде платено обещетение, с което да лекува детето си.

Днес стана ясно, че тази методика ще бъде изработена до една година.

Остават по-високите данъци за старите коли

И още от Народното събрание: депутатите от мнозинството отхвърлиха ветото на президента върху по-високия данък за старите коли, които замърсяват въздуха. Това е десетото поред вето на държавния глава, което не среща подкрепа в пленарната зала.