Апелативният специализиран съд отстрани от длъжност началника на НОИ-Силистра Милен Пенчев, който беше обвинен за участие в схема за отпускане на високи пенсии срещу фалшиви документи.

Решението на магистратите е окончателно.

Аферата, според прокуратурата, се изразявала в подправяне на досиета, така че хора с минимален трудов стаж да получават много по-големи пенсии. Съдът се съгласи с обвинението, че ако остане на поста си, Пенчев може докаже влияние на свидетелите, част от които са му подчинени.

"По принцип, аз ще се въздържа и този път от коментар, видяхте какво стана по делото с Иванчева, така че смятам аргументите и мотивите ми да ги изложа в хода на досъдебното производство и по делото. Смятам, че истината все пак ще възтържествува", каза пред камерата на bTV Пенчев.

Преди седмица на първа инстанция бащата на известната певица Тита запази мястото си в структурата, а само началничката на отдел „Пенсии” в дунавския град Стоянка Симеонова беше отстранена.

Спецсъдът още тогава посочи, че  от събраните към момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че Пенчев и Симеонова имат съпричастност към повдигнатите им обвинения.