Със 143 гласа „За“ парламентът единодушно прие отново Закона за държавната собственост и преодоля президентското вето, информира „Фокус“.

Законът за държавната собственост беше приет на 15 май и основната му цел е да се оптимизира и ускори процесът по изграждане на значими национални обекти, както и да се насърчават инвестициите в индустриалния сектор.

С измененията се предвижда и собствениците на земеделски имоти над 50 дка да бъдат по-добре компенсирани при принудително отчуждаване.

Според президента Румен Радев, в закона не е постигнат баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост и вместо ефекта на ускоряване се създава риск от забавяне на важни инфраструктурни обекти.

Държавният глава възрази и срещу неравнопоставеността между дребните и едрите собственици на земеделски земи и горски територии, които ще се обезщетяват по различен начин. Според него, тази промяна създава сериозен риск, вместо да се ускори процеса на изграждане на значими национални обекти, той да бъде забавен.