След 3-дневни спорове, депутатите приеха, че от октомври до края на годината всички пенсионери ще получат само добавки от 120 лв., а от 25 декември ще има актуализация на пенсиите.

Така възрастните с най-ниски пенсии за последните три месеца на годината ще получават по 420 лв. с добавката.

Снимка: bTV

От 25 декември ще се премине към увеличение на пенсиите, като минималната ще стане 370 лв., а максималната 1500 лв.

Също от октомври майчинството през втората година ще е 650 лв. 

Дебатът се завъртя около това, как парламентът да излезе от сложната ситуация, в която сам се вкара. БСП се възпротиви категорично да се отстъпва назад от вече приетото.

След близо 5-часов дебат предложението беше прието. ГЕРБ не участваха в гласуването, само БСП бяха "против" - те съзряха съюз между "Има такъв народ" и ДПС. Стигна се до обиди и лични нападки.

Стоян Мирчев от левицата обвини председателя на бюджетната комисия и депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански, че е "топлата връзка" на партията с ДПС.

Той веднага отговори, че няма от какво да се срамува в биографията си. Намеси се и народният представител от ДПС Йордан Цонев.

Георги Свиленски от БСП попита има ли сватба и годеж между ДПС и ИТН, а колегата му Стоян Мирчев допълни, че Тошко Йорданов бил булката, а Филип Станев - шаферката.

Филип Станев от ИТН в лично обяснение посъветва Мирчев да спре да се държи като мъж с едро тяло и заешко сърце и да спре да всява интриги. Колегата му Тошко Йорданов също в лично обяснение посочи, че БСП е "доста шавлива политическа булка".

Последваха поредица от процедури на депутати от левицата по начина на водене към председателя Ива Митева с искане да бъдат наложени наказания за неприлични думи и обиди на депутати от ИТН. Митева отговори, че от левицата призовават към спазване на правилника, а самите те не го спазвали.

След скандалите депутатите започнаха работа и по бюджета на НЗОК. Днес трябваше да се проведе заседание на бюджетната комисия, която да разгледа финансовата рамка, през която трябва да се осигурят допълнителни разходи за различните системи.

Това най-вероятно обаче ще стане утре, защото дебатите в зала се проточиха до късно вечерта.

След одобрението му в комисия на второ четене, бюджетът трябва да бъде гласуван и в пленарната зала. Държавният бюджет предвижда допълнителни пари за здраве заради COVID кризата, за подпомагане на бизнеса, допълнителни социални разходи заради пенсиите.

Още при обсъжданията финансовият министър Асен Василев обяви, че иска депутатите да му посочат от кои пера да осигури допълнителните пари за пенсионерите.

Предстои да се реши и отпускането на допълнителни пари за МВР заради мигратнската криза, както и средства за организиране на избори.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!