Парламентът прие актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. В крайна сметка беше одобрен текстът, гласуван по-рано от ресорната комисия и неразчетените предложения за допълнителни разходи отпаднаха. 

Към НЗОК се насочват допълнителни 105 млн. лв. В тях се включват:

- 14 млн. лв. медицински експерти, поставящи ваксина срещу COVID-19;

- 2 млн. лв. за първичната и специализираната извънболнична помощ;

- 18 млн. лв. за дентална помощ;

- 16 млн. лв. за медико-диагностична дейност;

- 25 млн. лв. за диетични храни за специални цели и лекарствени продукти;

- 14 млн. лв. за здравно-осигурителни плащания за болнична помощ;

- 2 млн. лв. за зъбни протези в областта на денталната медицина.

Разискванията в парламента продължават с републиканския бюджет. Там има над 60 предложения. В т.н. "голям бюджет" като допълнителни приходи са заложени авансовите плащания по Плана за възстановяване, който все още не сме изпратили в Брюксел. 

Депутатите се подготвят да работят и събота, и неделя.

След 7-часова дискусия по актуализацията на Бюджет 2021 за НЗОК в ресорната комисия, в късния следобед депутатите започнаха да обсъждат ремонта на финансовата рамка и в пленарната зала. 

Снимка: btvnovinite.bg

Допълнителни извънредни разходи скараха народните представители. Предложенията за неразчетените разходи по бюджета на НЗОК дойдоха от различни партии.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Карименски отбеляза, че ако трябва да залегнат всички предложения – може да се стигне до вдигане на осигурителната вноска. В крайна сметка, до този сценарий не се стигна.

Работата в комисията 

Бюджетната комисия се събра рано сутринта, за да продължи работя по актуализацията на бюджета. Депутатите дори се питаха какво е била гласувано снощи и какво не. А от ГЕРБ-СДС напуснаха залата. Аргументът на Кирил Ананиев беше, че така ще се избегнат споровете в залата и работата ще върви по-бързо. 

Според председателя на комисията предложенията от вчера са без разчети и това ще доведе до вдигане на осигурителните вноски за работещите лица. В крайна сметка, бюджетната комисия не можа да приключи работа до 14 ч., за когато беше насрочено заседанието на парламента.

Затова председателят на Народното събрание обяви 2-часова почивка, така че депутатите в комисията да довършат работата си. Решението не беше посрещнато добре от голяма част от присъстващите в пленарната зала. 

След края на обсъжданията в ресорната комисия финансовият министър Асен Василев обяви, че в крайна сметка се променят и финансовите параметри по бюджета. 

Снимка: btvnovinite.bg

Той обясни, че първоначално заложените допълнителни приходи са 2 млрд. лв., допълнителните разходи – 1,8 млрд. лв. Сега сметката е 2,5 млрд. лв. приходи и 2,3 млрд. лв. разходи.