Столичният бул. „Прага” ще има асфалтова настилка, първият пласт вече е положен. Ремонтът по пътното платно трябва да приключи до края на седмицата и движението да бъде пуснато в същия срок.  

Полагането на маркировката и работата по тротоарите ще продължи до две седмици след това.

Основният въпрос около ремонта на бул. „Прага” беше свързан именно с това дали да бъдат заменени паветата по него с асфалт. Десетки граждани дори се обърнаха към прокуратурата с цел запазване на старата настилка на булеварда. 

Снимка: bTV

От Министерство на културата също настояха паважът да бъде възстановен, но след възражение от страна на Столична община проведеният в петък Експертен съвет реши настилката все пак да бъде заменена с асфалтова.

„Основният довод на общината за асфалта е, че булевардът свързва асфалтирани зони – от едната страна е „Георги Софийски”, от другата - Петте кьошета. Оттук преминават няколко много натоварени тролейбусни линии, с нископодови тролеи и им е нужна хубава настилка, за да бъде придвижването комфортно”, заяви столичният зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев.

„Нашата цел е да осигурим максимален комфорт на преминаване на всички автомобили. Имахме много жалби от хора, които живеят около бул. „Прага”, които се оплакваха от повишение нива на шума.  С новата настилка той ще бъде в по-ниски стойности”, добави той.   

От днес е пуснато движението по моста „Чавдар”, който има има изцяло нова бетонова плоча нова асфалтова настилка, а тротоарите и осветлението по тях са ремонтирани.

Движението по Орлов мост също беше пуснато.

От вчера обаче е затворен бул. „Тодор Каблешков”. Неговата реконструкция ще продължи няколко месеца.