Около 25% от всички катастрофи в Европа са свързани с употребата на алкохол, съобщават от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

В световен план половината от всички инциденти с едно превозно средство с фатален край са свързани с употребата на алкохол.

„Статистиката за последните 10 години показва една тежка тенденция – средно по 500 катастрофи с пострадали хора възникват всяка година през месец декември. Това са хиляди хора, които не само не са имали коледни и новогодишни празници, но и последствията от инцидентите са променили живота на тях и семействата им“, каза зам.-председателят на агенцията Анжелина Тотева.

Употребата на алкохол е едно от най-опасните нарушения на пътя, което води до тежки последствия за водача, дори да не е предизвикал инцидент. Шофирането със съдържание на алкохол в кръвта от над 1,2 промила не е административно нарушение, а престъпление.

Водач, установен да шофира с такова количество алкохол в кръвта, не само получава глоба, но и бива подведен под наказателна отговорност и може да влезе в затвора.

Умората също е фактор за предизвикване на катастрофа. Изследвания показват, че водач, който не е спал 24 часа, има поведение, сходно с водач със съдържание 0,10 промила в кръвта, обясняват експерти.

Такъв шофьор не само допуска повече грешки, но може да заспи на волана, с което да причини удар с друго превозно средство или да излезе от пътя и да самокатострофира.