Предстоящите избори бяха в центъра на вниманието и на депутатите днес.

В пленарната зала избухнаха нови спорове за машинния вот.
Народните представители създадоха нова комисия, която трябва да провери сигурността на устройствата за гласуване.

Въпросът - "сигурни ли са машините за гласуване?" пак разпали искрите в пленарната зала.

„След проведените избори през юли 2021 гл само с машини сме убедени, че има манипулации в изборния процес. На следващо място изтеклите записи от среднощното заседание на ПП - много ясно там се чува - "след като направихме ала бала с президента", Борислав Гуцанов от БСП.

„Бяха направени две огромни фалшификации - първата е, когато се появиха ПП-ДБ, и после когато ние изпаднахме от НС.  На разписката може да пише дядо мраз, а в протокола – Снежанка“, посочи Тошко Йорданов от ИТН.

„Г-н Йорданов, не машините, не ПП, не прогнозата за времето не ви вкара в парламента, а днес сте на нивото на статистичеклата грешка. Това, че вие се провалихте, не е вина на машините, а на предателството, което направихте“, заяви Искрен Митев от ПП-ДБ.

От ПП-ДБ подкрепиха идеята да има преглед на машинния вот.

„Трябва да има такава комисия, но не да се използва за пропагадна, а веднъж завинаги да се установи, че проблем няма“, каза Божидар Божанов от ПП-ДБ.

„Процесът - не е важно дали Мартин Димитров и Йордан Цонев вярват в него, а важно е хората да имат доверие и да отидат да гласуват, а не да се чудят дали някой нещо не прави“, посочи Йордан Цонев от ДПС.

„Последните избори бяха съвършено честни. Хората ме молеха на колене да гласуваме и с хартиена бюлетина и точно това ни накара да приемем машината“, каза Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Така единодушно депутатите създадоха новата комисия. Но се изправиха пред проблема - кой да я оглави. От БСП предложиха Георги Свиленски, но не получиха подкрепа.

„Имаме ротационен премиер, ротационен председател на НС, явно ви допада на вас - предлагаме да се ротира и председателят“, коментира Иван Ченчев от БСП.

„Това е комисия, която трябва да събере информация за управляващите, които са правили „ала бала с президента“. Ние искаме да имаме председател и предлагаме Деян Николов“, заяви Цончо Ганев от „Възраждане“.

И кандидатът на "Възраждане" не беше избран. Така на всяко заседание на комисията на председателското място ще сяда различен неин член.