След актуализацията на бюджета ще стане ясно кои икономически мерки ще продължат да работят за възстановяване на бизнесите от пандемията.

Частният езиков център на Станислава Койнова работи при намален капацитет повече от 4 месеца. Въпреки това, за да отговори на изискванията на държавата без да затваря бизнеса си, разходите ѝ са се увеличили.

Не може да се възползва от действащите икономически мерки. „Нашите приходи останаха по-ниски, а трябваше да увеличим разходите си и да наемем още преподаватели, както и повече зали“, обяснява тя.

Станислава смята, че по-удачни биха били мерки, които вече са приложени в други браншове. „Ако нашето ДДС падне на 9%, това наистина би облекчило ситуацията в образователния сектор. Възстановяването не се случва от днес за утре. В четвъртък ще отворим, но има една инерция хората да се успокоят, да научат за нас, това се отнася за всеки сектор“, казва тя.

От ресторантьорския бранш също казват, че не могат да се възползват от държавна помощ.

Именно този сектор е сред браншовете с най-много запазени работни места по мярката 60/40, става ясно от справка на социалното министерство. Тази и останалите социално-икономически мерки могат могат да продължат до края на юни. Кои ще останат след това ще се прецени след актуализацията на бюджета, обясниха от финансовото министерство, като ще се следи и епидемичната обстановка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!