До три безплатни тегления от банкомат - това предвиждат промени в Закона за платежните услуги, внесени в Народното събрание от Министерския съвет.

Ограничението е за използване на така наречената „платежна сметка за основни операции“. Тя беше въведена, за да изпълним европейска директива, а по сметките могат да влизат пари само от заплати, пенсии, помощи и обезщетения по социално осигуряване, както и стипендии.

Таксите по тези сметки трябва да са под размера на средните, които събират банките у нас.

Ето и приблизително какви тарифи плащаме в момента.

Откриване на разплащателна сметка в офис на банката и издаване на дебитна карта за нея ни излиза средно 2,15 лева.

Обслужването на тази сметка е 2,37 лева на месец. Тегленето от банкомат на банката, която ни обслужва, е средно 29 стотинки.

Ако използваме чуждо устройство - пак осреднено – 1,10 лева.

Защо броят на безплатните тегления ще бъде ограничен?

Безплатните сметки бяха без такси и лимити досега. С промяната се въвеждат такси след първите три тегления. Според експерти ограниченията поставят под въпрос ефективността на сметките.

„Сега вместо да дадем по-ясен и по-точен, и по-конкретен отговор, казвайки – да, тези сметки вършат работа и тези хора могат да се възползват от тях, ние отново трябва да кажем – „то пак не е ясно“, коментира Иван Стайков, финансов анализатор.

Промяната е съгласувана с Асоциацията на банките в България и БНБ, заявиха от финансовото министерство. Според банковите институции трите тегления са достатъчни.

„Броят на платежните операции и тегления кореспондира със средната стойност на месечното трудово възнаграждение и/или социалните плащания, които получават основните адресати на мярката“, посочват от Министерството на финансите.

Според Росица Вълчева, която има банкова сметка, без значение дали са три, или неограничен брой, повечето пенсионери не биха си открили сметки, защото не могат да работят с банкоматите.

90-годишният Димитър от мездренското Старо село също разчита на пощата за пенсията. И да иска, няма защо да си разкрие сметка, тъй като в малкото населено място няма банкомат. Рядко ходи и до града.

„Мездра е далеч, а тук в пощата си получавам до стотинка. Там не мога да работя на банкомат. Нито виждам да натискам номера, нито нищо. Банкомат не предпочитам - там крадат и ги разбиват. Разчитам на пощата“, обясни Димитър.