Маскирани и въоръжени обраха инкасо автомобил, паркиран край заведение за бързо хранене на магистрала „Струма“ край Перник. 

Посред бял ден нападателите отмъкнали от бронирания автомобил оборота и избягали. Все още не е ясно колко точно е открадната сума, но се предполага, че е около 500 000 лева, съобщиха от полицията в Перник.

От там не пожелаха да дадат повече подробности, тъй като към момента разполагат с твърде малко информация. Иззети са записи от камери, които криминалистите преглеждат.

По думите на главен комисар Димитър Попов обирът е извършен от професионалисти. На въпрос дали е упражнено някакво насилие спрямо охранителите Галина Антова от Окръжната прокуратура в Перник обясни, че такова е извършено спрямо единия от тях. Той е бил ударен в лицето.

Маскираните мъже, които били четирима, били въоръжени с пушки и пистолети, разказаха служители на заведението за бързо хранене.

В края на миналата година при въоръжен грабеж от инкасо автомобил бяха откраднати 1 милион лева отново в Перник. Нападателите бяха няколко души, които след обира избягаха с джип. Тепърва ще се установява дали има връзка между двата обира. Нападателите се издирват.

От фирмата СОТ ЕООД изпратиха позиция във връзка с въоръжения грабеж над инкасо автомобила. Оттам заявиха, че загубата от отнети инкасирани суми, е компенсирана изцяло, без никакво забавяне:                 

През 28-годишния период от създаването на фирмата, до сега, това е първият случай, при който инкасов автомобил на СОТ 161 е бил обект на въоръжен грабеж.

Повечето от специализираните автомобили, използвани от СОТ 161, включително и нападнатия, са бронирани в Германия и са сертифицирани по стандартите, изисквани за тази дейност. В случая нападателите са били с дългоцевно оръжие, срещу което не винаги може да се осигури достатъчно ефективна защита.

Следва да се посочи и това, че обслужваният обект е извън населено място, където степента на риска е по-висока, тъй като нашите въоръжени автопатрули не могат да подсигурят инкасовите екипи в рамките на времето, което можем да осигурим в градска среда.

Загубата от отнети инкасирани суми, е компенсирана изцяло, без никакво забавяне. Към настоящия момент всички клиенти, които имат договори за охрана на ценни пратки и товари със СОТ ЕООД /СОТ161/  и са били инкасирани преди събитието са  обслужени и банковите им сметки са заверени в срок.

Нашият колега, пострадал при инцидента, е прегледан и изследван в болнично заведение, резултатите от което показват, че състоянието му в момента е задоволително.

Оказваме пълно съдействие на разследването  и разчитаме, че институциите ще положат всички усилия за откриването на извършителите.