Продължава чистката на областни управители в страната. Днес правителството смени още 7 от тях по предложение на служебния премиер Огнян Герджиков, след като преди седмица други 13 се разделиха с постовете си. Така подменените станаха общо 20.

Официално беше обявено, че градоначалниците имали планове да се включат в предстоящата предизборна кампания и затова са освободени. Проверка на bTV обаче показа друго.

Нови областни управители ще има във Видин, Габрово, Стара Загора, Смолян, Пазарджик, Плевен и Перник.

Според новия говорител на кабинета Ирина Белчева премиерът нямал намерение да сменя повече областни. Миналата седмица постъпили много молби от областни управители, които искали неплатен отпуск, за да участват в изборите.

„Сами разбирате няма как да има честни избори ако областния управител е в листата на някоя от партиите”, коментира Белчева.

Областния управител на Смолян Недялко Славов обяви пред bTV, че се надява да влезе в листа, но не е пускал никаква молба за отпуск. Същото заяви и губернаторът на Пазарджик.

Вестта, че е уволнен обаче завари губернатора на Стара Загора напълно неподготвен. Георги Ранов е категоричен, че не планира да се кандидатира за депутат. Не е искал и отпуск. Ранов е лидер на местната структура на СДС. На предишните избори беше сред кандидатите, но сега е категоричен, че няма да участва.

От ГЕРБ подчертаха, че освободените областни управители са организирали и миналите президентски избори, на които спечели кандидатът на БСП Румен Радев.