На „Кулата–Промахон” всичко е спокойно, каза служебният премиер проф. Огнян Герджиков при посещението си на граничния пункт днес. Той отиде там, за да се запознае на място с работата на екипите, тяхната натовареност и организацията на пункта. Заедно със служебните министри - на вътрешните работи Пламен Узунов и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев - премиерът посети и Съвместния контактен център, в който работят смесени българо-гръцки екипи.

Що се отнася до опашките на гръцка територия, за което се оплакаха шофьори, Герджиков каза, че отговорът трябва да се потърси от гръцките служби. "Ние се интересуваме от това, което правят нашите служители, нашите граничари и митничари, и от това, което видях и чух."

"Аз видях как добре работят съвместно и това наистина е като пример за взаимодействие между страни, които са съседни и при това членки на Европейския съюз, коментира премиерът. Така си представям сътрудничеството между две такива страни. И както има една картина на Вешин - "На Шипка всичко е спокойно", така мога да кажа, че на българо-гръцката граница всичко е спокойно", заяви Герджиков.

На въпрос - как ще реагират българските власти при евентуална блокада на гръцките фермери и контраблокада от български шофьори, министърът на вътрешните работи Пламен Узунов отговори, че е в ежедневни контакти с гръцките си колеги и обсъжда с тях постоянно ситуацията там.

"Не очакваме гръцките власти да допуснат нарушаване на обществения ред, свързано с блокиране на границите ни, заяви той. Освен това имаме готовност, ако действително има подобен риск, ние с компесаторни мерки във вътрешността на страната да създадем такава организация, че тук на пункта да няма струпване на тежкотоварни превозни средства".

Това, по думите му, ще рече, че шофьорите на тирове ще бъдат предупреждавани още при влизането им в страната, те ще се отбиват, ще се информира обществеността, ако има подобен риск. Узунов увери, че са взети всички необходими превантивни мерки.

Последната актуална информация от ГКПП Лесово е, че там няма струпване на тежкотоварни автомобили, съобщи министър Узунов в отговор на въпрос. От 15 и 18 километра преди три дни, сега няма опашки на ГКПП-Капитан Андреево и на Лесово, добави той.

По-рано през деня премиерът гостува на винопроизводители от района на Мелник и се включи в ритуала по рязане на лозя.

Снимка: БГНЕС

Наумил съм си да управлявам до 27 април и повече не бих искал, но ако се наложи в крайна сметка ще го правя. Нямам особени страхове. Това каза Герджиков пред журналистисти в санданското село Хърсово.

Оптимист съм и ми се иска нашето правителство да може да направи крачки в тази посока, допълни той.

Служебният премиер има амбицията с помощта на министрите, на целия кабинет, да бъдат направени няколко положителни стъпки, които да дадат спокойствие, надежда на хората, необходими и за дребния и средния бизнес, стана ясно от думите му.

Евентуалните рокади в МВР зависят основно от министъра, допълни той. Министърът ще прецени най-добре, защото най-добре познава хората си. Споделял е, че по места има чудесни началници, но вероятно не навсякъде е така.

В отговор на въпрос, свързан със смяната на областни управители, Герджиков каза, че половината от всички областни управители са от ГЕРБ и Реформаторския блок, които бяха довчера в управлението. Той обясни, че е сменил половината, за да се получи "баланс и тази симетрия, по думите му, която е най-важната, за да не се сърдят нито едните, нито другите". "Това е всъщност балансът, който съм се стремил да направя и го постигнах", каза премиерът.

Попитан дали е под риск изграждането на автомагистрала "Струма" в отсечката в Кресненското дефиле, Герджиков отговори, че това е един дългосрочен проект и че не може да се очаква от оглавяваното от него правителство да направи нещо съществено. Но посоката, в която се работи и се мисли, е да не се спира и да се продължава да се прави необходимото, каза той.

Ако не съумеем да осъществим машинното гласуване, което наистина е в изключително кратки срокове да могат да се осигурят толкова много машини, тогава ще се гласува по стария начин, коментира Герджиков темата за предсрочните избори и задължителното машинно гласуване.

В специално интервю за bTV служебният премиер каза, че президентът Румен Радев е подложен на натиск за кадруване. Цялото интервю вижте тук: