Започва засилен контрол за носенето на маски в градския транспорт в Сливен заради завишения брой заразени с COVID-19 в общината.

Мярката идва, след като медицинска сестра от социалния дом в "Качулка" разказа пред bTV, че нейни колеги с положителни за коронавирус проби са пътували с обществения транспорт. 

54 са положителните проби на персонала и на потребителите с различна степен на умствена изостаналост.  

Зам.-кметът Пепа Чиликова, представители на РЗИ и превозвачите са категорични, че неспазването на мерките увеличава възможността за разпространение на коронавируса.

Според тях екипи на полицията и РЗИ трябва да следят за носенето на маски в обществените превозни средства и да извършват засилени проверки на случаен принцип. Мярката ще бъде обсъдена на заседание на Областния кризисен щаб тази седмица. 

„Трябва да има ефективна схема за санкция на пътниците, които не носят маски. Няма как да бъде овладяно положението иначе. Ситуацията е много сериозна. Аз лично съм много притеснен“, заяви управителят на „Пътнически превози“-Сливен Енчо Петров. 

От бранша заявиха, че във всички превозни средства, с които се превозват пътници, се извършва задължителна дезинфекция при всеки курс. 

Ръководството на Община Сливен подчертава, че е задължително носенето на маски в автобусите и на закрити обществени места. Всеки носи лична отговорност за своите живот и здраве и тези на близките му.

Здравните специалисти са категорични, че дезинфекцията, дистанцията и честото миене на ръцете са най-сигурния начин за предпазване от коронавирус. 

Междувременно от Община Сливен съобщиха, че спешно се търсят три медицински сестри и седем хигиенисти за дома по заместване за един месец. Уточнява се, че те ще изпълняват задълженията на част от персонала заради установените случаи на COVID-19, a заплатата е 1000 лв. и се поемат транспортните разходи. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!