Огнище на COVID-19 в социален дом в Стара Загора. Две деца са в болница, а центърът за настаняване на деца и младежи от семеен тип е под карантина.

Първият положителен случай е регистриран с антигенен тест  при възрастен от персонала на центъра. В последствие 9-годишно дете се е оплакало от болки в гърлото и висока температура. Назначеният PCR тест е дал положителен резултат.

Изследвания са направени на целия персонал от 11 души и на обитателите на центъра - 12 деца със специални потребности. Инфекцията е открита при 13-годишно момче и още едно лице от персонала.

Всички обитатели на центъра са под карантина, а двете деца с коронавирус са настанени в УМБАЛ „Професор доктор Стоян Киркович“ в Стара Загора.

"Състоянието да двете деца е стабилно към настоящия момент. Предполагам ,че в близките дни ако нещата се движат правилно и нормално ще бъдат дехоспитализирани", заяви директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев.

Началникът на отдел „Здравеопазване и социални дейности“ в Община Стара Загора д-р Антония Тодорова добави, че двамата човека от персонала, които са карантинирани, са в домашна среда и по последна информация от сутринта нямат клинични симптоми.

В социалния дом е извършена дезинфекция, а температурата на деца и възрастни се измерва по няколко пъти на ден.

В УМБАЛ „Професор доктор Стоян Киркович“ в Стара Загора засега няма други малки пациенти с коронавирус. В момента в детското отделение има десет легла и готовност за разкриване на още 25 такива.