Огромният горски пожар край родопското село Югово се разгоря с нова сила в най-горещия ден от седмицата. В селото беше обявено частично бедствено положение. Към този момент не се налага евакуация на хората от  селото, дежурни екипи остават на пост през нощта.

Сили срещу огъня са обединили местни жители, горски, пожарникари, десетки доброволци, както и военен хеликоптер "Кугар", който е изхвърлил над 250 тона вода върху горящата местност през последните дни.

Десетките военнослужещи и доброволци, които се борят със стихията вече 5 дни, не са обнадеждени, че този голям пожар може да бъде потушен с човешка ръка, затова призовават за помощта на хеликоптери от други държави.

През днешния ден кметът на Югово е направил просек на около 500 метра над селото, заедно с доброволци, а тази нощ на мястото на пожара ще има и дежурни, за да бъдат спокойни неговите жители.

Всички, които искат да се включат в гасенето на пожара, могат да се присъединят към доброволците в 7 ч. сутринта утре. Сборният пункт ще бъде центърът на Югово.