По традиция на Сирни Заговезни се палят празнични огньове. Около 19:00 часа жителите на софийското село Долни Лозен се събраха в местността Могилата, за да запалят двуметров огън.
След като пламъците се поуспокоят, традицията повелява хората да прескачат огъня за здраве. В Лозен празникът се нарича Прошка или Поклади, а на трапезата трябва да има млечни храни – яйца, сирене и задължително баница, разказва местната жителка Росица Вълчанова.
Особено важна е бялата халва, която после се завързва на червен конец. На този обичай в Лозен казват „ълцане”.
Друг характерен обичай за днешния ден в този край е „орото копото” – въртене на огньове.
Празникът се чества седем седмици преди Великден (винаги в неделя) и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи.