За 3 месеца от 2021 г. ще продължи раздаването на по 50 лв. върху всички пенсии у нас, стана ясно от публикация на премиера Бойко Борисов в социалните мрежи. В проектобюджета са заложени 318 млн. лв. за мярката, която само през декември е струвала на данъкоплатците над 100 млн. лв.

„Пенсионерите ще могат да посрещнат нуждите си от лекарства или от здравна профилактика в условията на пандемия. Предвиждаме и през април еднократни ваучери за храна да получат хората с пенсии от 300 до 369 лв.“, отбеляза Борисов.

В края на март 2021 г. трябва да се проведат редовните парламентарни избори. На няколко пъти през последните месеци и премиерът, и социалният министър Деница Сачева коментираха, че надбавката ще остане до края на мандата.

Борисов днес не пропусна да подчертае, че грижата за възрастните хора е приоритет от началото на управленския мандат и при 300 лв. минимална пенсия от 1 януари ще има близо двойно увеличение спрямо 2017 г.

Именно негодуванието на най-възрастните гласоподаватели стана и повод за последните промени в противоепидемичните мерки – след само два дни, в които гражданите от най-рисковата група имаха фиксирано време за аптеки и хранителни магазини, заповедта беше основно „ремонтирана“ и те получиха право да се смесват с останалите хора през целия ден плюс монопол над пазаруването в следобедните часове.

Това доведе до напрежение и допълнителни опашки в търговските обекти – особено по време на следработния час пик.