Красимир Влахов беше избран за конституционен съдия от квотата на парламента със 127 гласа „За“, нито един „Против“ и 55 – „Въздържал се“.

„Осъзнавам високата отговорност, която ми възложихте и няма да отстъпя от нея. Благодаря ви”, бяха първите думи на Влахов след гласуването.

Снимка: btvnovinite.bg

Влахов беше единственият кандидат за поста, а номинацията му дойде от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Подкрепа за кандидатурата му дадоха от ДПС и ВОЛЯ. Депутатите от „БСП за България“ се въздържаха при гласуването с мотива, че няма състезателност. Социалистите сами оттеглиха кандидатурата на Янаки Стоилов.

„Съдия Влахов имаше право, както всички други съдии, да развие в състезателна процедура своята кандидатура. Тази процедура се обезсмисли, когато предложението за неговата процедура беше подписана от всички парламентарни групи”, коментира Крум Зарков от БСП.

Снимка: Ладислав Цветков

„Защо оттеглихте кандидатурата на Янаки Стоилов, защо за втори път отмъщавате на един прекрасен юрист, на един прекрасен конституционалист? Защо манипулирате всяко изказване”, попита Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Според управляващите кандидатурата на Красимир Влахов е изцяло професионална, без политически оттенък и влияние.

По време на дебатите номинацията му беше мотивирана от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Искам да се обърна към една друга институция и съм убеден, че и тя трябва да направи подобен подход при такава прозрачност. Никой в момента не знае каква е процедурата за избор на конституционен съдия, който ще бъде направен от президентската институция. Призовавам президента на страната – нека да бъде много по-внимателен и да наблюдава внимателно какви са процедурите и прозрачността, която проявява българският парламент. Надявам се, че и той ще направи подобни обсъждания“, заяви Цветанов.

Снимка: БГНЕС

Кой е Красимир Влахов?

Роден е на 24 септември 1972 г. в Плевен. Юридическото си образование придобива в СУ „Св. Климент Охридски“, а професионалния си път започва през 1996 г. като младши съдия, а на следващата година става съдия в Софийски районен съд.

От 2001 до 2004 г. е негов заместник-председател. През 2004 г. е повишен в Софийски градски съд, а по-късно е командирован във Върховен касационен съд.

През 2008 г. Висшият съдебен съвет избира Красимир Влахов за председател на Софийски районен съд, а през 2012 година е назначен за заместник-председател на ВКС. От 20 февруари 2018 година до настоящия момент той правораздава като съдия там.

Съдия Красимир Влахов е хоноруван преподавател по гражданско право и процес в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и временен преподавател в Националния институт по правосъдието.