България се нареди сред първите държави, които ратифицираха договора за присъединяване на Хърватия към Европейския съюз. С пълно мнозинство Народното събрание одобри ратификацията на документа в присъствието на председателя на хърватския парламент Борис Шпрем. Депутатите подкрепиха евроинтеграцията на бившата югославска република със 181 гласа „за”, нито един „против” или „въздържал се”. 

„България доказа подкрепата си за региона многократно през последните 20 години. Бяхте сред първите признали независимостта на Хърватия, а след това и на всички останали републики от бивша Югославия, заяви Шпрем. Председателят на хърватския парламент припомни още, че София беше сред учредителите на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Борис Шпрем заяви, че хърватите осъзнават проблемите, с които се сблъсква в момента Европейският съюз и добави, че Загреб може да допринесе за тяхното преодоляване. Външният ни министър Николай Младенов поздрави хърватите на хърватски с думите "Добре дошли в Европейския съюз".

Преди по-малко от месец хърватските граждани казаха „да” на еврочленството на референдум, чието провеждане изискваше конституцията на страната. Две трети от участвалите в гласуването подкрепиха присъединяването на Хърватия към Евросъюза.

Външният ни министър Николай Младенов поздрави хърватите на хърватски с думите "Добре дошли в Европейския съюз".

Пътят на Хърватия до членството

Висок стандарт на живот, стабилна икономика и европейски ценности. Това е реалността в Хърватия. И въпреки това искат да са в Евросъюза. Страната чака аплодисменти повече от 20 години. През 90-те години политиците в Загреб виждаха Хърватия като 13-ият член на Евросъюза.

Хърватия подава официалната си молба за членство едва през 2003-а. Но започва преговори 2 години по-късно. Големият виновник е Анте Готовина - сочен за военнопрестъпник от съда в Хага, но възхваляван като герой от хърватския народ.

И друга спънка - пак заради югоминалото. Хърватия и Словения не могат да си поделят адриатически залив. Исторически спор, заради който Любляна блокира преговорите с Хърватия през 2008-а.

„Не сме мислили, че Словения ще ни забави толкова. Смятахме, че всичко ще бъде разрешено между две приятелски държави”, каза Степан Месич.

Споразумение все пак е постигнато с помощта на международен арбитраж. А след като и Анте Готовина се оказа в ръцете на Хагския трибунал миналия април, пътят към Брюксел беше открит. На първи юли догодина Хърватия ще влезе в Евросъюза под номер 28.