Три вида пенсионни продукти ще бъдат изплащани от универсалните пенсионни фондове, предвиждат приетите на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Вносител на промените е Министерският съвет. Законопроектът бе гласуван с 98 гласа "за", седем - "против" и 63-ма въздържали се.

Втората пенсия ще се изплаща пожизнено, разсрочено или накуп в зависимост от това колко пари е събрал човек в партидата си.

Очаква се през тази година да има пенсионери, които да са с право на втора пенсия, затова промените са належащи.

Пенсията ще е пожизнена само, ако събраната сума стига за месечно плащане в размер на не по-малко от 15% от минималната пенсия за страната. За тази година означава 45 лева.

Промените дават възможност на лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 до 2025 г. включително, да могат да упражняват правото на избор на осигуряване до 1 година преди тази възраст.

Този период се увеличава плавно до 2038 г., когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от 5 години преди навършването на възрастта за пенсиониране, мотивират се вносителите.

„Вместо да обясним на пенсионерите защо се налага тези промени тази дискусия ще бъде загърбена, за да бъдат пенсионерите изненадани“, заяви председателят на социалната комисия Хасан Адемов.

„Три години се готви този законопроект, така че не може да се говори, че е прибързан, проведени са консултации с всички заинтересовани лица“, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!