Със 111 гласа „за“, 93 - „против“ и 8 - "въздържали се" парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ за произвеждане на избори за Велико народно събрание, предаде „Фокус“.

Макар и мнозинство, това не беше достатъчно – за приемането бяха нужни 160 гласа, а БСП и ДПС отдавна обявиха, че не приемат инициативата на управляващите за промяна на Конституцията през ново ВНС.

Проектът бе обявен от ГЕРБ на 14 август и внесен на 2 септември в деловодството на Народното събрание с подписите на ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и част от независимите депутати.

Предложението дойде в отговор на антиправителствените протести. Сред предложенията на ГЕРБ в новата им Конституция бяха намаляване на народните представители от 240 на 120 и при Великото народно събрание броят на народните представители да бъде намален - от 400 на 280.

Критики в пленарната зала

Крум Зарков от БСП определи цялата инициатива на управляващите като „конституционен кьорфишек“, направен с цел „да обърка протестиращите“.

„Създаването на нова Конституция не може да е самоцел“, заяви и независимият социалист Красимир Янков. Според него НС е с изчерпано доверие и няма как то да си приписва мандат за свикване на Велико народно събрание.

„Това е пореден удар срещу човечността – първоначалният проект се отказа от ценности като свобода и мир (…) Новата Конституция трябва да се приеме като нов обществен договор в спокойно време“, заяви и Мустафа Карадайъ от ДПС.

„Не сме обявили война на настоящата Конституция. Искахме дебат за бъдещето на България. По отношение на нашия проект ще кажа, че той събра искането на протестиращите“, защити текстовете Тома Биков от ГЕРБ. Десислава Атанасова даже упрекна опозицията, че крепи статуквото, защото премиерът Бойко Борисов беше обещал оставка, ако се тръгне към избори за ВНС.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!