Очаква се значително поевтиняване на природния газ за октомври. Това стана ясно по време на открито заседание за цената на синьото гориво за следващия месец.

Очаква се тя да бъде около 240 лева за мегават час, съобщи директорът на "Булгаргаз" Деница Златева.

В момента той струва над 340 лева за мегаватчас.

За семейството на Дора Стефанова, което ползва природния газ за отопление, очакваното му поевтиняване е добра новина на прага на зимата. Цената на синьото гориво обаче и с поевтиняването, ще бъде значително по-висока от миналата зима. Затова Дора планира да не отопляват целия апартамент, както досега: 

„Много е скъпо за нас, но ще спрем в една стая парното и ще се мъчим да се отопляваме, ще пускаме и климатик“, каза Дора Стефанова.

От обществения доставчик обясниха, че поевтиняването на синьото гориво става заради влизането в експлоатация на газовата връзка с Гърция. Оттам ще бъдат доставяни целите количества азерски газ, на цените по дългосрочен договор, които са по-ниски:

„Да бъде на цена около 240 лева, която ще подадем на 1 ноември сутринта, тази цена е постигната и благодарение на възможността азерските количества да бъдат доставени на договорна цена през договорната точка на доставка Комотини“, заяви Деница Златева, директор на „Булгаргаз“.

Окончателно решение за цената регулаторът трябва да вземе на 1и октомври:

„Цената на природния газ, надявам се други ден, когато официално обявим за октомври, ще бъде наистина под 250 лева, защото 250 лева бе прагът, който българската индустрия и бизнес обявиха, че над тази цена биха желали да получават компенсации“, каза Иван Иванов.

От Булгаргаз обявиха, че за ноември нямат притеснения заколичествата природен газ, които са ни нужни. Основният въпрос е каква ще бъде цената за тях след поскъпването, регистрирано на пазарите  вследствие на новината за газови течове от "Северен поток".