Арестуваха трима полицаи от Граничното управление в Малко Търново по сигнал за грабеж на нелегални мигранти. Тримата са задържани снощи, след акция на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР.

По информация на bTV и тримата ще бъдат освободени без да им бъдат повдигнати обвинения поради липса на достатъчно доказателства.

Тримата граничари са арестувани за 24 часа веднага след края на работната им смяна. От МВР и от прокуратурата в Бургас отказаха официална информация.

От наши източници научихме, че са извършени обиски на няколко адреса, а разпитите на служители са продължили през целия ден. Единият от задържаните е началник на група в ГПУ-Малко Търново. По наша информация, той е бил следен от дирекция "Вътрешна сигурност" от няколко месеца.

За подобна разработка, по която все още тече разследване, спомена и вътрешният министър Иван Демерджиев при посещението си в Бургас в началото на месеца.       

"Ще се докладват на Окръжна Прокуратура - Бургас други случаи и специални разузнавателни средства, които касаят действия на гранични полицаи, свързани с отнемане на вещи и пари от незаконно проникнали имигранти на територията на страната. Всички, които са извършили подобни деяния, ще бъдат установени, ще им бъдат наложени съответните наказания, каза на 3 ноември вътрешният министър Иван Демерджиев.

А по-рано днес, в предаването "Тази събота" по bTV от полицейския синдикат определиха като критична датата 30 ноември, на която са извикани на работна среща с вътрешния министър.

"Обувки, спални чували, дрехи, раници - всичко онова, което го носят със себе си бежанците. Дали бежанците ги хвърлят, дали някой ги събира и ги хвърля на едни определени места - не искам да ставам следовател, но факт е, че Странджа е затрупана с боклуци", заяви Илиян Янчев - кмет на община Малко Търново.
 
Само за ден от едно от мигрантските сметища са изнесени над 30 тона отпадъци. Екоминистерството да субсидира спешно най-бедната погранична община, за да не се превърне парк „Странджа“ в екобомба, искат от Малко Търново. Настояват и за засилване на охраната по границата.   

"На една група от служители, които са на работа приблизително около 20 човека, се падат около 900 квадратни километра в гора, пресечена местност да охраняват. С телата си пазят границата. Това е самата истина. Всичко друго е спекулация", отбеляза Генади Тенев, зам.- председател СФСМВР.
 
Служителите по границата са демотивирани и преуморени.  

"Фактът, че задържат все повече чужди каналджии, означава, че в тази дейност има страшно много пари и интересът към нея идва от доста места. И всъщност ние в един момент се превръщаме в хъб на трафиканти на мигранти", коментира разследващият журналист Йово Николов.
 
След среща с вътрешния министър на 30 ноември от Синдиката на МВР ще решат ще се стигне ли до ефективен протест.