Очаква се решението на държавния енергиен регулатор за новата цена на природния газ от 1 май.

Без прецедент индустрия, топлофикации и домакинства 13 пореден ден не знаят колко точно струва природният газ, който потребяват след 1 май.

Снимка: btvnovinite.bg

Бизнесът настоява въпросът да не се отлага повече, защото ако има увеличение, каквото не могат да си позволят, загубите ще са огромни.

До момента все още няма заявление от „Булгаргаз“ за цените за месец май.

Решението на КЕВР беше отлагано многократно, първоначално заради спирането на доставките от Русия. След това трябваше да има решение на 10 май, но беше отложено заради започнала проверка в „Булгаргаз“.

След края на проверката се очаква този петък в крайна сметка да бъдат внесени новите предложения и да има решение.

Снимка: btvnovinite.bg

Това, което е ясно до момента, че цената за април тя е над 142 лв. за мегаватчас. А прогнозата на „Булгаргаз“ за юни е за малко по-висока цена - над 148 лв. за мегаватчас. За юли се прогнозира леко намаление.

Относно цената за май развитието се очаква. Ако документите бъдат подадени в ранния следобед, вероятно Комисията ще успее да ги разгледа и да излезе с решение до края на деня.

Ако обаче документите дойдат по-късно е възможно решението да не бъде факт и този петък.

От Стопанската камара настояват да стана ясна цената на суровината, тъй като фирмите, които я ползват в производството си не са наясно със себестойността на продукцията, която продават.

Газовите доставки бяха една от основните теми и парламента.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!