„Добър (3,71)” е оценката на кабинета „Борисов 3” една година след идването му на власт. Това показват данните от независим телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл” сред 1000 пълнолетни българи.

В индивидуалните „Оценки за членовете на кабинета” премиерът Бойко Борисов отсъства, а най-високо класиран е вицепремиерът Томислав Дончев, който обаче също остава далеч от оценка „Много добър” – анкетираните му „пишат” 4,33. Според авторите на сондажа това е „признание за експертния му образ и балансиран политически подход” и е оценен сред по-широка политическа база в дясно-център.

Над 4 имат още двама министри – ресорният по европредседателството Лиляна Павлова (4,12) и финансовият Владислав Горанов (4,02).

Следват коалиционните партньори Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, енергийният министър Теменужка Петкова, туристическият Николина Ангелкова и строителният Николай Нанков.

Ключови ресори като външната политика, образованието и правосъдието са със зле оценени министри, които едва минават „Добър (3,50)”. Като цяло, повечето министри са с по-ниска от средната за кабинета оценка.

На дъното на класацията са спортният министър Красен Кралев (3,47), агроминистърът Румен Порожанов (3,41), социалният Бисер Петков (3,36) и здравният Кирил Ананиев (3,35). От „Галъп интернешънъл” отбелязват, че най-ниски са оценките в най-невралгичните сектори. А именно там трябва да се правят болезнени реформи, за които е нужно доверие в министъра.

Горанов се смята за "Много добър"

Днес прочетох статистика, че хора са дали оценка 4 на финансовия министър, аз ще си пиша 4,50. Така определи работата си през първата година в кабинета "Борисов" Владислав Горанов в кулоарите на парламента.

"Грешки не правят само тези, които не са във властта, и затова е лесно да бъдем критикувани, особено от хора, които в съответствие с конституцията, нямат много функции", подчерта той, цитиран от БТА, като вероятно визира президента Румен Радев.

"Понякога не сме достатъчно твърди, за да отстояваме правилните решения" - това, според Горанов, може да си смята за слабост на управлението. И упрекна опозицията, че използва всеки един момент за ожесточени критики, дори по теми, по които съзнава, че са в полза на държавата, на обществото.

За пореден път ДПС заявиха, че националистите нямат място във властта.

Управляващите отчетоха година на успехи, чийто връх е европредседателството. Не забравиха да спомена и президента Румен Радев. Впечатление направило, че дори при срещата му с австрийския му колега държавният глава говорел повече за посещението си в Русия отколкото за успехите на европейската сцена.

От БСП призоваха да се спре с противопоставянето между институциите.