Енергийният експерт, бивш депутат и настоящ член на Стратегическия съвет към държавния глава Еленко Божков се сдоби с обвинение заради протестната акция в столичното метро преди два дни, когато движението на влаковете беше спряно с натискане на аварийните бутони на метростанцията при СУ.

Наложена му е парична гаранция от 1500 лева. 

От съобщението на прокуратурата се разбира, че установеното днес лице Е.Б., в съучастие като извършител с М.С. (бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов – б.р.) и С.Т. (Светослав Трайков) „е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото“ на територията на стратегически обект.

От прессекретариата на президента коментираха, че членовете на Стратегическия съвет към държавния глава не са служители в президентската институция и имат пълната свобода като граждани да изразяват свои позиции.

По-рано днес се появиха информации, че Божков е привикан в Първо РУ в София на разпит, а разпространените вчера кадри от охранителните камери показват мъж, който прилича на него.

На излизане от районното управление енергийният експерт отказа коментар.

Бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов още вчера заяви, че не е хулиган и ще докаже това пред съда. „Хулиганството е престъпление изразяващо неуважение към обществото, моето действие е уважение към обществото и неуважение към управляващите“, коментира пред камерата на bTV Спасов.

"Аз не участвам в спирането на метрото, аз съм на кадрите, но не участвам в спирането", каза и Светослав Трайков.

Еленко Божков е електроинженер по образование, бил е депутат от СДС във Великото народно събрание и през годините е участвал в управлението на НЕК, Министерството на енергетиката и ДКЕВР.