Специализираният съд задържа под стража 7 души, обвинени за трафик на хора с цел просия след акция във видинското село Дреновец. Те се разследват и за пране на пари и лихварство.

Допълнителни подробности за акцията срещу обвинените за трафик на хора във Видинско изнесоха днес от спецпрокуратурата.

По първоначални данни групата събирала както лековерни местни жители, така и свои длъжници, като ги използвала за просия в Швеция.

Снимка: МВР

На доброволно дошлите се обещавало, че ще получават половината от „заработеното”, но всъщност срещу живота в скотски условия им се плащали скромни суми.

Снимка: МВР

Според прокуратурата, работата на местната полиция започнала след като мъжете от групата публикували във „Фейсбук” снимки със злато и огромни суми пари.

На полицаите направили впечатление и скъпите коли, които карали ромите от групата, както и къщите, в които живеели.

Кадрите от акцията също показват луксозни автомобили, ценности и големи и добре изглеждащи къщи – насред село в най-бедния регион на Европейския съюз.

Снимка: МВР

Денят на акцията бил изтеглен, тъй като един от участниците в престъпната дейност бе задържан по съвсем друг повод в Швеция, притеснени останалите предприели бързо прибиране в България, коментира директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов.