Граничарите, които Турция обвинява в убийството на рибар-бракониер, ще бъдат разпитани във вторник пред Районния съд в Бургас. Четиримата ще предоставят доказателства в своя защита.

Случаят, за който у нас са оправдани, е от преди 10 години. Делото е заведено от турския наказателен съд.

Двамата бивши и двамата настоящи граничари живеят в страх, че ще бъдат осъдени от турската държава. Въпреки че са оправдани и от българския, и от Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

„Защо трябва ние сами да се борим с това? Няма ли държава, която още в самото начало това да го прекрати? Да се обърне и да каже: „Ние имаме издадено постановление, оправдателна присъда, нямате какво да искате повече от тях!”, заяви Михаил Цонков.

Николай Костов, който днес е началник сектор „Гранично наблюдение” в РДГП-Бургас, припомни: „Имаме награда за този случай тогава, защото в крайна сметка ние сме си изпълнили задачата - задържахме нарушители на границата! Те са осъдени за това!”.

Снимка: bTV

Преди 10 години групата за бордови контрол получава сигнал за турски бракониери на калкан край Резово. Задържа ги, но при схватката единият е прострелян смъртоносно. След продължително разследване, делото е прекратено поради липса на престъпление. Но Турция води собствено дело.

„Може би не трябва да го казвам, но за да разберете с какви хора работя. Момчетата от мобилната група за бордови контрол събраха пари и ми платиха хонорара на адвоката. Искам да им изкажа огромна благодарност… На нас съвестта ни е чиста!”, казва Живко Петков, който също работи в граничната полиция.

Притеснението да не бъдат екстрадирани, превръща живота им в кошмар. Във вторник пред Съдебната палата се организира протест в подкрепа на граничарите.