Обвиненият в шпионаж бивш ръководен кадър от военното разузнаване Иван Илиев оттегли молбата си за по-лека мярка за неотклонение и така остава за постоянно под стража.

Той беше задържан в рамките на мащабна спецоперация срещу шпионска клетка, инфилтрирала Министерството на отбраната, военната разведка и Народното събрание. Според прокуратурата Илиев и вербувани от него действащи служители във ведомствата са събирали поверителна информация, която след това е стигала до чужди държави.

На пресконференция бяха показани кадри със съпругата на Илиев, която е посещавала руското посолство в София и беше заявено, че е поддържала близки отношения с дипломати от него. Двама от тях бяха обявени за персона нон грата. Преди дни пък другите четирима арестувани от групата останаха за постоянно в ареста.

Адв. Даниела Никифорова обясни днес, че Иван Илиев се е отказал да иска от Военно-апелативния съд по-лека мярка с мотива, че няма смисъл, след като другите от групата са зад решетките.

Прокурорът полк. Стоян Лазаров не уточни колко още обвинения ще бъдат повдигнати. Обвиняемите не са давали обяснения, а освен това не са разгледани и всички доказателства.