Обвинения от ГЕРБ към Движението за права и свободи за манипулации на вота на 11 юли. Според бившите управляващи ДПС целенасочено е преливало гласове към „Има такъв народ“.

От двете партии не отговориха на това обвинение. Бившият външен министър Даниел Митов обяви, че става дума за смесените райони Ардино, Кирково, Кърджали, Мадан и Рудозем. По думите му в изброените места ДПС губи малко повече от 7000 гласа, а ИТН взимат близо 11 000 гласа.  

Снимка: btvnovinite.bg

„За никого не е тайна, че предимството на ИТН дойде от чужбина, но сигналите, които получаваме непрекъснато, се оказва, че големият брой отворени секции в чужбина не само, че не е увеличил процента избирателна активност, а и е създал възможност за купуване на гласове и контролиран вот“, добави Митов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде пример със Северозападна България: „На тези избори има голяма уйдурма, цифрите го показват – ДПС играха за ИТН. Навсякъде в смесените райони в горските стопанства, където мюсюлманите намират прехрана, във ВиК секторите – всички назначения са направени от ДПС. Там, където не са имали достатъчно хора – от БСП“.

„Става дума за покупка на гласове от известен етнос, казва г-н Рашков. И някой му дърпа рязко ръчната спирачка – това е Радев, защото знае за тези сглобки, и Аврамов вече е депутат. Над 3000 симпатизанти и членове на ГЕРБ са подложени на репресии и данъчни ревизии, кой е този депутат, който купува гласове“, добави Борисов.

Снимка: btvnovinite.bg

ДПС запази мълчане. От „Има такъв народ“ също оставиха без коментар твърденията на ГЕРБ. Реакция имаше от президента Румен Радев.

„Отдавна няма никакво значение какво говори бившият премиер, всичко е в негова вреда“, посочи държавният глава.

Служебният премиер Стефан Янев в предаването „120 минути“ коментира, че МВР не е създавало параван за купуване на гласове, а е действало в рамките на закона. От централната избирателна комисия заявиха пред bTV, че в рамките на кампанията и изборите не е имало сигнали за преливане на гласове в изборната администрация.