Единият обвинителен акт срещу Цветан Цветанов влезе в Софийски градски съд, съобщиха в сряда от прокуратурата. Бившият вътрешен министър ще бъде съден за недопускане на СРС-та за кражба на катерушка и пързалка от великотърновско село.

Сега депутат от ГЕРБ, той ще отговаря по досъдебно производство, водено срещу бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров. Цветанов е обвинен, че не е разрешил подслушването на шест телефона, поискано от бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

При разследването срещу Тодоров са били изготвени и разрешени от съда шест искания за прилагане на СРС. Техническото прилагане е възложено на съответната структура в МВР. Цветан Цветанов обаче, в качеството си на министър на вътрешните работи, е бил длъжен да издаде разпореждане за прилагане на СРС до компетентната дирекция СДОТО.

Въпреки това си задължение той е отказал такова разпореждане. Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжния съд във Велико Търново, Цветанов е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!", обясняват от прокуратурата.

Държавното обвинение уточнява, че с това не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е осуетил наказателното преследване срещу три лица, тъй като е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин. В специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им.

Сега съдът има възможност, ако открие нарушения в работата на прокуратурата, да върне делото за доразследване или да насрочи процеса, което ще се случи след съдебната ваканция.

Междувременно от столичното следствие отказват информация за движението на делото срещу Станимир Флоров, с мотива, че е секретно.

Цветан Цветанов има още едно обвинение - за безконтролно допускане на подслушване, но разследването по него още не е приключило.

Малко след като прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Цветанов в съда, той се появи в парламента за първи път след прекратения бойкот на ГЕРБ и се обяви за „жертва на организираната престъпност и на всички конюнктурни интереси, които имат определени лица”. На въпрос как ще доказва това в съда, той отговори: „Какво да доказвам в съда? Аз съм невинен. Те трябва да докажат, че съм виновен, аз съм невинен”.

Тези му опасения обаче не бяха споделени от изпълняващия длъжността градски прокурор на София Евгени Диков. Обвинението е категорично, че Цветанов няма да отговаря само за катерушки. Разследването имало данни останалите трима да са извършили няколко престъпления сред които отвличане, укривателство и осуетяване на наказателно преследване.

По скандала с бележника на Филип Златанов, в който присъстват инициалите Ц.Ц, бившият вътрешен министър каза: „По никакъв начин не се възприемам в тефтерчето. Когато бъдат установени всички тези с Ц.Ц. и бъдат разпитани, може да дойде и моят ред”. Запитан кой се крие зад двубуквието Б.Б и дали Искра Фидосова е закодирана като И.Ф., той отговори: „Не мога да ви кажа. Не мога да ви кажа. Нямам никакво отношение към това тефтерче, нито пък съм имал служебни контакти с Комисията за конфликт на интереси”.

От конкретен Цветанов премина на по-глобален проблем – ситуацията в страната. Според него колкото по-бързо правителството си подаде оставката, толкова по-бързо ще се успокои обстановката. Той направи и връзка между протестите и икономическото състояние на страната. По думите му, ако не се правят ежедневните разходи за полицията на демонстрациите, в МВР ще има повече икономии и възможности.

„Виждате ежедневно колко полицейски ресурс има в центъра на София и където има протести. Тези полицейски служители са извадени от вътрешността на страната или от кварталите на София, което дава много силен знак за битовата престъпност. Тя рязко се увеличава. Полицаите трябва да имат възможност и да почиват, защото не могат да бъдат на работа по 24-часа в денонощието и да са на повикване, когато има протести”, коментира зам.-председателят на ГЕРБ.

Опита за извеждане на депутатите с белия автобус в нощта на 23 юли, Цветанов определи като „резултат от високата професионална некомпетентност на министъра на вътрешните работи и на главния секретар”.

„Разбира се, че можеше да бъде по много по-интелигентен начин и депутатите можеха да бъдат изведени много по-рано. Можеше да бъдат изведени по друг начин, а не с този бял автобус. Тук си задаваме въпроса – чия собственост е белият автобус, с чии средства е закупен, ако е към дадено ведомство, и какви са функциите на този бял автобус, за да бъде използван за такова предназначение. Ако се окаже, че този автобус, както имаше подобни твърдения в медиите, е закупен по Шенген, означава, че той може да бъде използван само и единствено за превозване на група хора, които са преминали нелегално границата. Може би са целели с този автобус да изкарат депутатите нелегално през границата”, каза още бившият вътрешен министър.