Две обвинения и 72 часа арест за мъжа, намушкал с нож младеж в тролейбус след скандал, че нападнатият не носи маска.

Мъжът ще отговаря за закана за убийство и за хулиганство, съобщиха днес от прокуратурата.

Според наблюдаващия прокурор извършителят трябва да остане в ареста заради високата обществена опасност на деянието.

„Деянието се отличава с изключителна дързост – извършено е през светлата част на денонощието, в присъствието на множество граждани, които също са били в тролейбуса“, се посочва в становището на държавното обвинение.

Записите от случилото се вече са при разследващите. Повече от хиляда транспортни средства на градския транспорт кръстосват улиците на София. Невъзможно е всички 4 хиляди камери да бъдат следени в реално време, затова при инцидент записите се предават на полицията.

„Имаме диспечерски център, в който се наблюдават всички камери. Ако водачът активира паник бутона, в дисплея се показват камерите от това превозно средство“, обяснява директорът на Центъра за градска мобилност – Димитър Дилчев.

Според доц. Николай Димитров случилото се в тролея не е само следствие на стреса, пандемията и често променящите се мерки: „Това можеше да се случи и ако пътникът беше без билет. Защо аз трябва да спазвам правилата, които ми налагат, а някой друг си позволява да не ги спазва. Това е отключващ механизъм за агресия“.

Три институции, а не ядосани граждани, могат да санкционират нарушителите на противоепидемичните мерки – МВР, РЗИ и общината. Столичната община е наложила 109 акта за неносене на маски в градския транспорт за последните два месеца. От началото на пандемията съставените актове са общо 446, като повечето са за неносене на маски най-вече от персонала на заведения.