В навечерието на Нова година, часове преди полунощ на площада в столицата полицията залови мъж с граната.

Софийската районна прокуратура вече повдигна обвинение в хулиганство на мъжа, заплашил, че ще се взриви с граната на площад „Александър Батенберг“.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен гранатата в него, при обиск на автомобила, с който е пътувал от Асеновград, бяха намерени два пистолета, тактическа жилетка, електрошок, ножове и брадва.

53-годишният Милен Методиев е задържан след сигнал от граждани на площада. Мъжът всявал смут, като призовавал хората да не се ваксинират и да не носят маски, само минути след като приключи новогодишното светлинно шоу зад мен. 

Снимка: btvnovinite.bg

Видно е от профила му в социалните мрежи, че той не е бил случайно там. Преди дни той приканва "всички патриоти и родолюбци на бойно хоро".

Мъжът е задържан в Първо районно управление в столицата, а до късно вечерта се установяваше има ли съучастници и живее ли в София.

Полицията откри и автомобила, с който се е придвижвал – собственост на спътницата му, която също е задържана. Откритите в колата пистолети и тактическа жилетка според арестувания са реплики. Намерени са още ножове, електрошок и брадва.

Снимка: btvnovinite.bg

Експерти смятат, че гранатата е по-скоро учебна - заради цветната маркировка по нея. Ако граната е бойна, „дори не ми се ще да мисля, защото ако снимката е на този модел, това е нападателна граната, тя се разпръсква на късчета и би могла да даде много жертви 30-40-50 души, зависи от това колко е натоварено мястото“, коментира експертът по тероризъм проф. Николай Радулов.

Независимо от причините за деянието, този човек има лош контрол върху поведенческите си импулси смята експертът по съдебна психиатрия д-р Цветеслава Гълъбова.

„Трябва да се изследва много задълбочено дали не става дума за човек с някакви политически възгледи и по какъв начин хората, изповядващи тези политически възгледи, могат да повлияят на обществото“, казва Гълъбова.

В колата са намерени и множество партийни материали на "Възраждане". Лидерът на формацията - Костадин Костадинов, заяви за bTV, че няма нищо общо със случилото се и не познава задържаните.

Експертизи установяват дали гранатата и оръжията са бойни, a от това зависи и дали ще бъде променено обвинението на задържания.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!