Бедствена остава обстановката в Своге и Костинброд. Стотици къщи са пострадали от пороите, има и засегнати предприятия. Най-критични в столична община са Нови Искър, Требич и Мировяне.

Обстановката в областта се нормализира, но в Петърч положението все още е критично. Около 200 от къщите са пострадали, а за втора безсънна нощ се готвят хората, които живеят край брега на река Блато.

Снимка: btvnovinite.bg

Наши зрители ни изпратиха кадри, от които ясно се вижда как в понеделник за по-малко от 10 минути дворовете им се превръщат в езера, а улиците - в реки. Версиите им са няколко - от обърнати виражи, проблемни съоръжения и затапване на реката до изпускането на язовир.

Снимка: btvnovinite.bg

За Даниела Гълъбова и близките й нощта е била безсънна и тежка.

Снимка: btvnovinite.bg

„Цяла нощ не сме спали. Постепенно прииждаше, но после изведнъж дойде много голяма вълна и ни заля. Аз мисля, че е изпуснат язовир „Братушково“, казва Даниела.

Снимка: btvnovinite.bg

За втора критична нощ се готви и Евелина Славчева.

Снимка: btvnovinite.bg

„При това положение ми казват да запазя спокойствие. Как да запазя спокойствие, как? Погледнете и ми кажете? Ад е!“, казва жената.

Снимка: btvnovinite.bg

От общината предполагат, че основната причина за бедствието са проливните дъждове.

„Аз разчитам на компетентните и държавни органи да анализираме ситуацията. Защото не смея да хвърлям обвинения към други региони, към други региони, към други общини… Защото това трябва да бъде проучено и доказано“, заяви кметът на Община Костинброд Трайчо Младенов.

В Нови Искър общината и пожарната изпомпваха вода от залети улици и дворове.

„Три сигнала са за изнасяне на хора и имущество от дворове, Требич и Мировяне, хората са настанени в апартаменти в столицата“, съобщи старши комисар  Веселин Гетов от ГДНП.

След като за кратко ситуацията в Мировяне се стабилизира, снощи нова вълна заля част от селото.

„Много дойде водата, започна да се покачва пак и това беше най-лошото“, разказва Снежанка Петрова.

Наложи се аварийни екипи да отводняват десетки къщи в Мировяне, Требич и Житен.

Под наблюдение остава язовир „Суходол 2“, който контролирано се изпуска.