Общинският транспорт поскъпва поетапно в страната. От днес в Благоевград плащат с 50% повече за билет. По-високи цени има и в Плевен и Стара Загора. От 1 лев цена на билетчето за градския транспорт в Стара Загора, то вече струва 1,30 лв. Това са 30% повече.

В Плевен билетът поскъпва с 50% и от 1 лев, вече е 1,50 лв.

В Благоевград от 80 стотинки за билетче, от днес вече е 1,20 лв., или 50% по-скъпо.

Поскъпват и междуградски линии - например от Благоевград до София билетът от 10 става 12 лева, а от Гоце Делчев до София - от 18 - вече ще е 20 лева.

Дори да искат, автобусните превозвачи не могат да увеличат цената на билетите с повече от 50% процента, защото така е по-договор

„Има един предел, на който ние трябва да спрем, защото това е дейност, която няма как цената да расте неимоверно, защото от една страна ще имаме много сериозен отлив на пътуващите, от друга тя ще стане недостъпна за населението“, каза Магдалена Милтенова от Конфедерация на автобусните превозвачи.

Разходите на автобусните фирми изпреварват приходите. Заради пандемията пътниците намаляха, а заради войната горивото скочи двойно. Затова един по един градовете вдигат цената на билетчето. В Стара Загора скокът е с между 40 и 70 стотинки.

„Приходите ни от клиенти в непандемичния януари са 470 000, падаме на 300 миналата година и се качваме на 406 сега - далеч от нивата преди пандемията“, обясни Мартин Керпеджиев, представител на тролейбусните и автобусните превозвачи.

Общественият транспорт е социална услуга, която държавата субсидира. Затова макар и на загуба, превозвачите трябва да продължат да превозват хора, колкото и горивото да поскъпва.

„Не навсякъде можем да сложим 50% увеличение, защото на практика трябва да имаме една търпимост на тази цена, не може да увеличим толкова, колкото ние искаме“.

Браншът преговаря с държавата за увеличаване на подпомагането, а пътниците град след град вече плащат по-скъпо за билетчето.