Общинският приют за 3 милиона лева в Горни Богров не отговаря дори на действащите наредби.

София започва строежа на общинския приют за кучета в Горни Богров веднага след като земеделското министерство позволява кучета да се отглеждат само във външни клетки.

Наредбата действа само 6 месеца и е отменена. Строежът, започнал през 2012 г., обаче продължава в разрез с правилата – и сега там няма закрити помещения.

Наредбата се променя, но никъде не е записано, че приютите от открит тип трябва да се приведат в нещо друго.

„Столична община няма законово основание, на което да се позове, за да каже така трябва да остане приютът. Тя не може да се възползва от противоправно действие в миналото, за да тегли дивиденти в момента. Съдът е намерил, че законът е нарушен и затова е отменил наредбата”, каза Стефан Ангелов.

Първата обществена поръчка е за част от приюта с 840 кучета, което прави по около 1500 лв. строителна себестойност на едно куче.

Държавната финансова инспекция открива, че договорът с общината е нарушен, защото фирмата изпълнител е надвишила двойно предвидените извънредни разходи за сметка на някои предвидени.

Например не е купен шперплат за къщичките за кучета. Те струват нови 100 000 лева в друга обществена поръчка.

След 2 години капацитът се увеличава с още близо 600 кучета. При нова обществена поръчка себестойността нараства на 2500 лева на куче.

Въпреки високата цена стените и подовете на помещенията не са от непропусклив материал, както изисква законът.

Клетките са заградени с мрежа. В официално писмо до bTV директорът на приюта твърди, че мрежата е платена от общинския бюджет. Пет дни по-рано твърдеше, че е дарение от Министерството на отбраната.