Общински болници пред колапс. След протеста на лекарите от "Свети Мина" в Пловдив преди седмица, колегите им от Карлово също заплашиха с оставки. Последва и реакция от властта.

Стефка Лулчева е главна сестра на болницата в Карлово. Готова е за оставка заедно с всичките си колеги. Заплататата и за януари е повишена на 700 лева.

„Обидното е, че трябва да работим в условия на пазар, вместо да работим като медицински специалисти”, коментира Стефка Лулчева.

Бюджетът на болницата е орязан от Здравната каса с 850 000 лева.

Лекарите се възмущават и от друго решение на Касата, което поставя лимит на леглата. Така например в детското отделение не могат да приемат повече от 18 деца.

"Следващата 19 пневмония или бронхиолит, или друго заболяване, не може да бъде хоспитализирано, не можем да направим изследвания, рентгенова снимка”, обясни педиатърът д-р Нася Димитрова.

Пацентите също са възмутени.

Правителството ще търси възможности за решение на проблема. След среща в Министерския съвет премиерът обяви, че по време на неговото управление закрити болници няма да има.

„Договорихме се да представим утре до обяд на премиера конкретни мерки, с които да окажем помощ на общинските болници, които са в затруднено състояние”, съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

Община Карлово няма пари за болницата, последно й е превела заем в размер на 60 000 лева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!