Община Борован е на крачка от фалита. Управата на града информира днес гражданите си, че сметките й са запорирани, а активите – описани, заради натрупани стари задължения за милиони, които не могат да се покрият от местните приходи.

Кметицата на Борован показва дебелата папка с преписки до различни институции, с които безуспешно настоява за проверка на сключваните договори за ремонти само с една частна строителна фирма. Сега малката селска община трябва да връща над четири милиона лева. Строителят е блокирал сметките на кметството.

Кметът на Борован Десислава Тодорова коментира, че там хората не просто съществуват, а живеят на магия.

Съдия-изпълнител е описал и близо 3000 декара общинска земя, от която идва съществена част от приходите. „Това са активите на общината, ние останем ли без общинска земя, за какво говорим,” притеснен е кметът на село Малорад Петър Гарвански.

До дни се очаква да бъде спрян токът на кметствата в общината. „Ако дойде гражданин да поиска едно удостоверение, практически няма да му се издаде, защото няма да имаме еленергия,” предупреди главният счетоводител на Борован Марияна Вельова.

Под въпрос е и съществуването на социалните заведения. „Няма да можем да готвим на децата, и за съжаление трябва да преустановим работа,” каза Калинка Андреева, която е директор на детска градина в града.

Местната власт настоява за спешна среща със служебния премиер. Ако и той не откликне, до няколко дни община Борован ще бъде принудена да обяви фалит.