Предаването на бизнесмена Абдуллах Бююк на Турция е в стил „завързваме го в чувала и го предаваме, защото го искат в проблемна ситуация”. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV Христо Христев, юрист и преподавател по право в СУ „Св. Климент Охридски”.

Бююк е издирван от турските власти във връзка с опита за преврат в страната.

„Нямаме пълна информация какво точно се е случило. Има кратко съобщение на МВР, което говори, че е предаден по административен ред, защото по реда на Закона за чужденците няма основание да пребивава в България”, коментира юристът.

Според него има факти, които говорят, че ситуацията е притеснителна и вероятно е налице тежко погазване на редица български норми.

Екстрадиция на въпросния турски гражданин е искана и е отказана от българския съд, има влязъл в сила съдебен акт, който решава този въпрос. В него е изложено, че съществува риск по отношение на това лице в Турция да бъдат извършени действия, които са в разрез с основните права, които той има, посочи Христев.

Министърът на външните работи на Турция говори за връщането на Бююк, след като му е отказано политическо убежище в България. Това е изключително притеснително, тъй като при нас има странна липса на информация искано ли е убежище и минала ли е процедура, отбеляза юристът.

По думите му обективно погледнато, процедура няма как да мине толкова бързо.

Няма как да бъде гарантирано и правото на защита на това лице в рамките на тази процедура и произнасяне на съд, допълни той.

Според него нямаме конкретни данни за връзка на Бююк с опита за преврат.

Адвокат Марин Марковски, който заедно със сина си е работил по казуса, заяви, че докато те са го защитавали, той е останал в България свободен и спокоен.

След това той не потърси никаква връзка с нашата кантора, уточни той. Той е симпатичен млад човек с хуманитарна насоченост, не виждам да може да бъде опасност за турската държава, каза още Марковски.

Българският съд прие категорично, че няма никаква опасност той да извърши терористичен акт, допълни той.

Марковски изтъкна, че в съдебната зала е имало натиск с присъствието на турския консул, който е показвал, че има много голямо желание казусът да бъде решен в полза на искането за екстрадиция.