На втория ден след края на евакуацията и вдигането на блокадата над Хитрино животът в селото се връща, но много бавно. Онези, които остават да нощуват в него, се броят на пръсти, разказа специалният пратеник на bTV Нели Тодорова.

Хората от най-засегнатата част на селото днес бяха допуснати до имотите си заедно с експерти, за да се направят поредните огледи по полуразрушените къщи. Някои от собствениците все още чакат информация дали домовете им ще трябва да бъдат съборени.

Засега в селото няма нито един работещ търговски обект. От фурната не е останало почти нищо. За хляб трябва да се пътува до съседните села.

Снимка: bTV

Сладкарницата също е понесла много щети и сега голяма част от храните се бракува, разказа собственикът Нури Мехмед.

Хората разчитат на помощите.

Продължава работата по възстановяване на електропреносната мрежа.

„Пуска се водата, пуска се токът. Само за къщите, в които има хора, така че да не предизвикаме пожар. Посевите не са засегнати, продължава замерването на атмосферния въздух, който е чист“, каза по-рано днес шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов.

Снимка: bTV

Известно време хората обаче ще разчитат на водоноска.

Очаква се от утре властите да разрешат в Хитрино да дойдат и доброволци, за да помагат в разчистването на руините след взрива.

„Важното е, че сме живи, другото ще се оправи“, коментира една от местните жителки – Кадрия Сали.

Някои жители обаче не успяха да се върнат в селото, защото... няма къде.

Снимка: bTV

В Хитрино ще продължи да има засилено полицейско присъствие и през следващите дни, а утре шуменския съд ще гледа мерките за неотклонение на машинистите от влаковата композиция.

Снимка: bTV

Междувременно една от влаковите линии беше отворена и по нея мина и първия влак.

Вижте повече във видеото: